torstai 23. helmikuuta 2017

Perhedraamaa

Bonusperhe Kuva: Ulrika Malm / SVT


Jos perhe-elämä ja ihmissuhteet kiinnostavat niin kannattaa katsastaa Ylen kaksi sarjaa, jotka parhaillaan ovat menossa. Vielä ehtii mukaan!

Yle Femilla alkoi helmikuun alussa ruotsalainen draamakomedia Bonusperhe, jota esitetään meillä vain muutaman päivän viiveellä Ruotsiin verrattuna. Bonusperhe kertoo tuoreesta perheestä, joka vielä hakee muotoaan. Lapsia on vanhempien aiemmista suhteista ja uusikin on jo tuloillaan. Lisäksi ympärillä pyörivät ex-puolisot ja ainakin ex-miehen äiti ystävättärineen. Tapahtumat pyörivät arkisten asioiden ympärillä. Leppoisaa katseltavaa, vaikka taas huomioni kiinnittyi naispääosien esittäjien huuliin ja oli viedä kaiken huomion! Ovatko ne luonnostaan noin muhkeat? Ei kai? Eihän tuollainen tavallinen äiti kävisi huuliaan pumppauttamassa, eihän… Toivottavasti pystyn ensimmäisen jakson jälkeen keskittymään paremmin muuhunkin kuin noihin huuliin!;)

Viime perjantaina alkoi puolestaan Yle TV1:n puolella brittiläinen draamasarja Poika, joka katosi musiikkiin. Tässäkin sarjassa on kevyt ote, vaikka aihe on vaikea. Sarja kertoo perheestä ja heidän läheisistään hetkellä kun perheen ekaluokkalaisella pojalla todetaan autismi (tai olisiko oikeammin sanoa autismin kirjoon kuuluva tila). Pidin kovasti tässä sarjassa näyttelijäkaartista ja henkilöhahmoista, jotka lähtivät heti elämään persoonina.

Molemmista sarjoista on luvassa ainakin toinen tuotantokausi. Bonusperheessä uusperhe pysynee kasassa vielä toisellakin kaudella mutta vielä ensimmäisessä jaksossa sinkkuina olleet eksät tulevat varmaankin seikkailemaan erinäisissä suhteissa. Sen sijaan Poika, joka katosi musiikkiin -sarjassa perhedynamiikka joutuu varmasti koetukselle, enkä ihmettelisi, jos jossain vaiheessa lusikat laitetaan siellä jakoon, ainakin väliaikaisesti. Olisin erittäin iloinen, jos draaman kaari haettaisiin kuitenkin jostain muualta kuin perheen hajottamisesta.




Bonusperhe
Sarjan ovat tuottaneet Felix Herngren, Clara Herngren, Moa Herngren ja Calle Marthin
 Osissa: Erik Johansson, Vera Vitali, Fredrik Hallgren, Petra Mede 
Tuotanto: FLX TV SVT:lle / yhteistuotanto 
Yle Fem lauantaisin 4.2.2017 alkaen

Poika joka katosi musiikkiin (The A Word) Rooleissa: Lee Ingleby, Morven Christie, Max Vento sekä Molly Wright, Christopher Eccleston, Vinette Robinson ja Greg McHugh
 Käsikirjoitus: Peter Bowker 
Tuotanto: Fifty Fathoms Productions, Keshet Productions, BBC, 2016. 
Sarja perustuu Keren Margalitin luomaan israelilaiseen formaattiin. 
Yle TV1 perjantaisin 17.2.2017 alkaen

maanantai 20. helmikuuta 2017

Big Little Lies


Kuva: HBO Nordic
HBO Nordicilla on tänään tullut katseluun uuden amerikkalaisen minisarjan Big Little Lies avausjakso. Pääsin näkemään jakson ennakkoon viime viikon lopulla HBO Nordicin ennakkokatselutilaisuudessa. Ei ollenkaan hullumpi tapa aloittaa hiihtoloma - hyvän tv-sarjan parissa, hyvien tarjoilujen äärellä ja vielä hyvässä seurassa!:D Mulla ei ollut juurikaan ennakkotietoa sarjasta mennessäni avausjaksoa katsomaan. Se on oikeastaan mahtava tilanne, näin katselukokemusta ei muokkaa ennakkokäsitykset tai -odotukset. Avausjakso sai siis ansaitsemansa näytön paikan!

Sarja perustuu australialaisen Liane Moriartyn romaaniin Mustat valkeat valheet. Päähenkilöinä nähdään aiemmin lähinnä elokuvarooleissa esiintyneet Reese Whitherspoon, Nicole Kidman ja Laura Dern sekä Shailene Woodley.
Tarinaa lähdetään kertomaan eri aikatasoilla. Pääasiallinen kerronnan taso lähtee liikkeelle ekaluokkalaisten ensimmäisestä koulupäivästä. Samalla annetaan ymmärtää, että tulevaisuudessa on koullut, todennäköisesti murhattu, nainen ja seurataan kuulusteluja tähän liittyen. 

Kuva: HBO Nordic
Usein uutta sarjaa verrataan johonkin aiemmin nähtyyn. En välttämättä tästä aina innostu, tosin kertoohan sekin jotain. En voi kuitenkaan olla mainitsematta että Big Little Lies toi mulle mieleen sarjan The Affair. Siinähän kolmiodraaman ja jokseenkin tavallisen perhe-elämän seuraamisen rinnalla kuljetettiin miehen kuolemaan liittyviä kuulusteja. Mikä onkaan arkisempaa elämää kuin lasten kasvamisen seuraaminen, siihen liittyvät pohdinnat, koulun aloitus, perhe-elämän järjestelyt exien ja uusien kanssa… Kun tähän arkielämään yhdistetään murha, on ilmiselvästi odotettavissa jotain yllättävää, riipivää, järkyttävää. Mitä niin pahaa täytyy tapahtua tässä aluksi verrattain normaalilta näyttävässä yhteisössä, että päädytään murhaan? Tästä rakentuu sarjan jännite. Jotain samaa kuin The Affairissä? Pieniä viitteitä siitä, että kaikki ei ole sitä miltä ensin näyttää, nähdään jo ensimmäisessä jaksossa.

Kuva: HBO Nordic
Sarjassa nähdään upeita maisemia ja mahtavia taloja meren rannalla. Näissä riittää ihasteltavaa! Miten niin usein tv-sarjoissa asutaankin näin hienosti? Kuvataanko tv-sarjoissa useammin paremmin toimeentulevia ja heidän elämäänsä kuin ns. tavallisten pulliaisten elämää? Vai asutaanko tv-sarjoissa vain yli varojen? Ihastuttavinta mun mielestä kuitenkin sarjassa ovat naiset! Heitä on monta ja he kaikki ovat aikuisia! Miten virkistävää onkaan nähdä nimenomaan amerikkalaisessa sarjassa useampi naispääosan esittäjä ja keski-iältään yli kolmenkymmenen! Käsittääkseni Reese Whitherspoon on työskennellytkin viime vuodet tuodakseen hyviä rooleja naisille ja etenkin aikuisille naisille. Tätä suuntausta kannatan suurella sydämellä ja siinä tämä sarja onnistuu, sen voin ainakin sanoa jo pelkästään ensimmäisen jakson perusteella.
Ensimmäisen jakson jälkeen heräsi utliaisuus ja kiinnostus, eli avaus onnistui tehtävässään. Haluan nähdä lisää! Kiinnostuin myös kirjasta, kuinka tarina siinä kerrotaan. Mutta kumpi ensin, kirja vai sarja, hm...
Seitsemän osaisessa sarjassa näyttelevät myös muun muassa Alexander Skarsgård, James Tupper, Adam Scott ja Zoë Kravitz. Tuottajana toimii David E. Kelley ja kaikki seitsemän jaksoa ohjaa  Jean-Marc Valée.

 Big Little Lies, HBO Nordic 20.2.2017 alkaen
Uudet jaksot tulevat nähtäviksi maanantaisin klo 4.00




perjantai 17. helmikuuta 2017

Vallan linnakkeessa



 
 





Borgen eli Vallan linnake on lempinimi Christiansborgin palatsille. Niinpä aloitin oman ”Borgen-kierrokseni” kyseisestä paikasta. Palatsissa sijaitsevat mm. Tanskan parlamentti sekä pääministerin toimisto. Palatsiin kuuluu myös torni, jonka huipulta avautuu mahtavat näkymät Kööpenhaminan ylle. Torniotoksia nähdään myös Vallan linnakkeen jaksoissa. Hienoa on se, että torniin on täysin vapaa pääsy ja näin talviaikaan sinne ei tarvinnut edes jonottaa. Turvatarkastukset ovat kyllä ymmärrettävistä syistä lentokenttätasoa. Kuvissa näkyy Cristiansborgin pihaa sekä portaat, jotka ainakin kuvittelen nähneeni myös sarjassa.;)

Tanskan kuningasperhe on aikoinaan asunut Christiansborgissa mutta muuttanut jo 1800-luvulla Amalienborgiin. Käsittääkseni ainakin virkaanastujaisseremonioihin liittyen Birgitte Nyborg vierailee myös Amalienborgissa. Kööpenhamina on siitä ihana paikka, että siellä voi liikkua jalkaisin. Paikalliseen tapaan olisi toki vielä vauhdikkaampaa polkea pyörällä. 

Yksi oma ehdoton kohde, jonka halusin nähdä, oli DR:n, eli Tanskan yleisradion, rakennukset. Ei mikään varsinainen turistinähtävyys, mutta keskeinen kohde kuitenkin Vallan linnakkeessa. (Eikä yhtään vähäpätöisempi seikka ollut sekään, että oli mukava nähdä, missä se tanskalainen tv-draama saa alkunsa.) Emil Holms Kanal sijaitsikin vähän pidemmän matkan päässä kaupungin keskustasta, mutta kyllä sinnekin jalan pääsi. Kuvista huomaakin, että tein retken toisena päivänä. Silloin oli todella sumuista, eikä tornista olisi nähnyt mitään! Onnistuin ainakin päivien valitsemissa retkien suhteen. 

DR:n rakennukset löydettyäni huomasin, että Emil Holms Kanalilla ei todellakaan mahdu lipumaan keltaiset alukset, joita Vallan linnakkeessa  nähdään. Muistan Torbenin pohtineen lapsensa kanssa, että hän ei ole koskaan käynyt aluksen kyydissä, vaikka näkeekin niitä päivittäin. Ymmärsin sotkeneeni DR:n mustan konserttirakennuksen ja Black Diamondin, eli kuninkaallisen kirjaston uudisrakennuksen! Täytyihän se nimittäin vielä jälkikäteen tarkistaa ja Torben todellakin käy edellä mainitun keskustelun juurikin Black Diamondin edessä, eikä DR:n edustalla niin kuin olin luullut.

Tästä tietysti aloin miettiä, mitä muuta olen sekoittanut… Varmasti paljonkin. Mutta voisiko olla myös niin, että sarjassa mahdollisesti piileviä epäjohdonmukaisuuksia ei huomaa eikä ne häiritse, jos niitä ei tunne. Voisiko niin täydellisissä tanskalaisissa sarjoissakin olla epäjohdonmukaisuutta? Ihmiset ajavatkin ihan väärään suuntaan työpaikoilleen, jotta saadaan parempia maisemia kuviin. Niin kuin kotimaisessa Sorjosessa tehtiin. Syksyllähän paikalliset bongasivat Sorjosesta lukuisia tällaisia epäjohdonmukaisuuksia. Ehkä niitä löytyy myös ulkomaalaisista sarjoista. Voisiko tällaisilla seikoilla olla vaikutusta jopa sarjan menestykseen? Arvostamme enemmän ulkomaisia, kun emme erota niiden ”virheitä”. Emme tunnista paikkoja tai tiedä, milloin joku puhuu väärällä murteella. Harvemmin meille asti kantautuu tavallisten paikallisten katsojien kommentit ulkomaisista sarjoista.

Seuraavalla kerralla jälleen hienoja maisemia uuden amerikkalaisen sarjan välityksellä.  Sielläkin ajetaan autoilla, ainakin avausjaksossa. Vaan suunnan oikeellisuudesta ei ole mitään tietoa!;)



Kuvat: Sarjaelämää



torstai 9. helmikuuta 2017

Draaman ja rikoksen mailla





Dav! 

Tanskalaiset tv-sarjat ovat kiehtoneet jo useamman vuoden ajan erityisen paljon. Se on sytyttänyt kiinnostuksen myös maata ja kieltä kohtaan. Miten ihanalta se tanska kuulostaakaan!:) Tästä syystä matka Tanskaan on siintänyt haaveena jo jonkin aikaa kunnes syksyllä lopulta vain päätin ostaa lentoliput. Eihän ne edes paljoa Köpikseen maksa! Valkeat siivet veivät siis tämän tytön vuoden alussa pariksi päiväksi Kööpenhaminaan.

Vaikka ohjelmassa oli toki muutakin, piti tämän sohvaperunan kuitenkin juosta ”tv:stä tuttuja” paikkoja läpi. Hyvät sightseeing-kierroksethan siitä sai!

Jo ennen matkaa tutkin netistä, mitä mielenkiintoista tutkittavaa Köpiksestä löytyisi, ja löytyisihän sitä. 

Nordisk Film on yksi Tanskan suurimpia elokuvien ja tv-ohjelmien tuotantoyhtiöistä. Nordisk Filmillä on mahdollista käydä opastetuilla kierroksilla. Studiot sijaitsevat Kööpenhaminan esikaupunkialueella. Kaupungin virallisilta matkaopassivuilta löytyy pieniä kohdeoppaita liittyen suosituimpiin viime vuosien sarjoihin ja elokuviin, mm. Rikos, Silta ja Vallan Linnake. Kaupungissa voi osallistua myös opastetuille retkille ko. sarjojen paikkoihin ja maisemiin. Itse innostuin ja olisin osallistunut Vallan linnakkeen kierrokselle, mutta valitettavasti sitä ei tällä hetkellä järjestetä kuin yksityisille ryhmille. Rikoksesta en ole katsonut kuin amerikkalaista versiota jokusen jakson ja Sillasta multa edelleen puuttuu vielä 3. kausi (vaikka kausi on lainassa kirjastosta jo kotona ollutkin). Joskus kyllä voisin näille retkille osallistua, mutta tällä reissuilla päädyin vain pikaisesti juoksemaan niitä tv:stä tuttuja paikkoja läpi. 


Illalla hotellihuoneessa kun jalat oli kävelty puhki kipeiksi ja lähes poikki, päädyin katselemaan  Perillisten kolmatta tuotantokautta. Kävin Suomeen tultuani huvikseni DR:n sivuilla katsomassa jaksoja ja ne lähtivät täälläkin pyörimään! Yllättävää kun ko. kausi ei käsittääkseni kuitenkaan vielä ole Suomessa esityksessä ollutkaan. Eli sieltä niitä pääsee jo katsomaan, jos ei haittaa, että suomenkielinen tekstitys puuttuu. ;)

Jatkoa seuraa Vallan linnakkeesta… Nyt, farvel!
 



LINKKEJÄ:

 
 


Kuvissa Øresundin silta Christiansborgin linnan tornista kuvattuna sekä kuvia Black Diamondin eli Royal Libraryn läheisyydestä
Kuvat: Sarjaelämää



torstai 2. helmikuuta 2017

Presidentti


Kuva: Zodiak Finland/Yle
Ensi sunnuntaina samaan aikaan kun AVAlla käynnistyy ruotsalaissarja Gåsmamman, nähdään Kotikatsomossa avausjakso Ylen suursatsauksesta Presidentti Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Suurella jännityksellä odotamme, kuinka sarja lähtee käyntiin. 


Sarjan tapahtumat sijoittuvat lähitulevaisuuteen vuoteen 2018. Sarja alkaa presidentin vaaleista (Ylen sivuilla voi muuten käydä tutkimassa ehdokkaiden esittelyvideoita), ja Suomi saa uuden, politiikan ulkopuolelta tulevan presidentin. Sarjassa tullaan seuraamaan presidentin elämää niin työn kuin perhe-elämän ja ihmissuhteidenkin näkökulmasta. Ensitiedon mukaan presidentin lähipiiri tulee olemaan totuttua enemmän mukana politiikassa, joten tässähän tuntee ihan tuulahduksen suuresta maailmasta valtamerten takaa.

Kuva: Zodiak Finland/Yle

Tasavallan presidentiksi valitaan avaruusteknologian parissa uran tehnyt liikemies Henri Talvio (Samuli Edelmann). Presidentin puolisona nähdään toimittaja Anna Talvio (Laura Malmivaara) ja presidentin luottomiehenä Arto Rahkonen (Tommi Eronen). Pääministerinä toimii nuori nainen Petra Pennanen (Inka Kallén). Sarjan näyttelijäkaartissa ovat mukana myös Rea Mauranen, Antti Virmavirta, Kristiina Halttu, Mats Långbacka, Esko Salminen ja Olavi Uusivirta.


Sarjan taustalla ovat käsikirjoittajapari Kirsti Manninen ja Antti Pesonen. Manninen on ollut kirjoittamassa tv-sarjoja kuten Kotikatu, Kansan mies ja Hovimäki. Antti Pesosen meriittejä ovat niin ikään Kansan mies sekä Nymfit, Sorjonen ja mm. Sami Yaffa – Sound Tracker, hieman eri genrestä kylläkin. Sarjan ohjaa Lauri Nurkse, jonka viimeisimpiä ohjaustöitä on mm. ihan huippu Luottomies. Nurkse nähtäneen myös vähintään pyrähdyksenä kameran toisella puolella. 

Kuva: Zodiak Finland/Yle
Keskeinen tekijäjoukko on ihan vakuuttava, mutta onnistuneeseen lopputulokseen vaikuttaa moni tekijä. Hieman karvat nousevat pystyyn kun tiedossa on mm. Etelä-Suomea koetteleva maanjäristys. Entä kuinka uskottavasti kipinät sinkoilevat presidentin ja pääministerin välillä?

Kuva: Numi Nummelin/Zodiak Finland/Yle




Kotikatsomo: Presidentti, TV1 sunnuntaisin 5.2.2017 alkaen klo 21.05 ja Yle Areenassa kokonaisuudessaan 5.2.2017 alkaen

12-osaisen sarjan on tuottanut Zodiak Finland