tiistai 21. maaliskuuta 2017

Pitääkö aina ärsyttää?


Ylen Aupairit on kyllä herkullinen formaatti! Idealtaan niin yksinkertainen, mutta pitää sisällään takuuvarmasti draamaa ja henkilöhahmojen kehityskaaria.

Olen katsonut kaikki kaudet aina parissa päivässä Areenasta. Tämäkin kausi tuli heti viime perjantaina katsottua sen ilmestyttyä Areenaan, kerrankin osui sairastaminen hyvään saumaan! Ensimmäinen kausi meni fiilistellessä ja muistellessa omia aupair-aikoja. Tokalla kaudella Kaliforniassa alkoi tapahtua enemmän ja Australiaanhan oli tehty ihan huippu casting. Tänä vuonna mentiin jo överiksi ja ilman kahden vikajakson seivausta, olisi kaudesta jäänyt ihan huono fiilis.

En tiedä kuinka sen muotoilisi diplomaattisesti. Googlettelin sarjasta käytyjä keskusteluja ja törmäsin myös yhden osallistujan haastatteluun. Siinä hän toteaa, että hän tulee olemaan tosi-tv-tähti, jollaista vielä ei ole nähty. Valitettavasti mun mielestä kyllä on nähty. Ja ihan liikaa. Liian monta kertaa. Mua ei suoraan sanottuna enää kiinnosta nämä v-mäiset naiset, tämä hahmo on jo tullut tutuksi, next! Että se siitä diplomatiasta sitten...
 
Tällä kaudella tuli siis mitta täyteen tätä lajia. Aiemmilla kausilla vaastaava on punottu kauniimmaksi kehityskaareksi, tällä kertaa se oli aika pinnallinen seivaus loppumetreillä. On siis henkilö, joka käyttäytyy niin kuin käyttäytyy. Sitten ovat käsikirjoittaja ja leikkaaja. Mua kiinnostaa juuri tämä, miksi käsikirjoittaja ja leikkaaja haluavat, että tämä kyseinen henkilö näyttää juuri tältä? Mihin tätä tarvitaan? Tai tarvitataanko tätä juuri tässä formaatissa? Pitääkö aina ärsyttää? Voisiko viihdyttää positiivisella tavalla?

Kyseenalaistan siis tämän tietynlaisen tosi-tv-hahmotyypin, jonka kaikki varmaan tunnistaa, vai? En niinkään kohdista tätä kritiikiä ko. ohjelman henkilöön itseensä, hän on kuitenkin osittain ohjelman tekijöiden luomus. Näitä hahmoja nähtiin ensin tietenkin amerikkalaisissa ohjelmissa, nyt ne ovat rantautuneet ihan kaikkialle. Ruutuaikaa soisi jo toisillekin, pliis! Missä on kaikki mukavat ihmiset? Huhuu?



Aupairit Kanadassa, Yle TV2 21.3. alkaen klo 20.30
Kuvat: Pixabay
 

sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Komedian kaava


Tampereeen elokuvajuhlat on taas tältä vuodelta nähty ja koettu. Samaan aikaan elokuvajuhlien aikaan Tampereella järjestettiin myös Script Tampere, joka lienee ainakin vielä hieman tuntemattomampi tapahtuma. Se on käsikirjoitusfestivaali, joka järjestettiin nyt jo neljättä kertaa. Ohjelma keskittyy elokuva- ja tv-käsikirjoittamiseen ja on suunnattu kaikille asiasta kiinnostuneille, alan ammattilaisille ja opiskelijoille. Hienoa tapahtumassa onkin juuri se, että osallistumaan pääsevät myös ei-ammattilaiset.



Perjantai-iltapäivän viikon viimeisessä paneelikeskustelussa keskusteltiin ei draamallisesta tv-komiikasta ja sen käsikirjoittamisesta. Keskustelijoina olivat Kaisa Pylkkänen, Niina Lahtinen ja Jukka Lindström. Pylkkäsellä ja Lindströmillä on vahva tausta stand up-komiikassa, Lahtisella puolestaan musiikkireveyden parissa. He kaikki ovat olleet kirjoittamassa mm. YleLeaksia (tosin eri aikoihin). Keskustelua moderoi Anna Ruohonen, käsikirjoittaja hänkin.

Scriptin keskusteluissa lähtökohtana on usein keskustelijoiden oma tausta ja kokemukset, niin nytkin.  Niinpä puheissa sivuttiin paljon stand up -komiikkaa ja revyy-viihdettä ja keskusteltiin ohjelmista, joissa puhujat ovat olleet mukana. Vaikka komiikka mielletään parhaimmillaan spontaaniksi, juuri siinä hetkessä tapahtuvaksi, sen taustalta löytyy kuitenkin hyvin tarkkaan harkittu käsikirjoitus, jota voidaan hioa jopa matemaattisuuteen asti. (Ja kun käsikirjoitus on loppuun asti hiottu, saadaan se näyttämään spontaanilta.) Ohjelmatyypistä riippuen spontaaniudellekin voidaan jättää tilaa. Huonot vitsit leikataan joka tapauksessa pois ennen kuin ohjelma pääsee tv-esitykseen asti.

Noin viikon uutiset syntyvät post it -lappujen kautta, joiden paikkoja vaihdellaan sen mukaan mikä toimii parhaiten: asioiden esittämisjärjestyksellä on komiikassa suuri merkitys. Kaikkein huonoimmat läpät lentävät tämän ohjelman kohdalla jo käsikirjoitusvaiheessa pois. Myös rytmin tulee olla kohdillaan. Oikeanlaista rytmiä Jukka Lindström kertoi harjoitelleensa litteroimalla amerikkalaisia ohjelmia. Näihin komiikan excel-taulukoihin päätyivät myös kuvat ja videot, jotka rytmittivät puhetta. 

Hyvissä ja huonoissa uutisissa keskustelijat saava ennakkoon nähdä jaksossa esitettävät uutiset ja kirjoittaa niistä omat vitsinsä. Ennakkopalavereissa toisille avataan, mihin suuntaan juttua aiotaan viedä mutta kaikkea ei paljasteta. Jutut paljastetaan ja kerrotaan loppuun vasta nauhoitusvaiheessa, joten Hyvissä ja huonoissa uutisissa nähdään myös niitä aitoja oikeita spontaaneja reaktioita tv-ruudusta. Huonot jutut jätetään pois vasta leikkauspöydällä nauhoitusten jälkeen.


Ja olipa aihe mikä tahansa resurssit tulevat puheeksi lähes aina. Niin nytkin. Panelistit totesivat, että jenkkilaadusta on tullut tv-katsojille standardi, johon kaikkea muuta verrataan. Valtameren toisella puolella käsikirjoittajia on kuitenkin moninkertaisesti kotimaisiin vastaaviin tuotantoihin verrattuna. Suomalaisten ohjelmatuottajien pitäisikin pystyä lisämään resursseja, jotta täällä pystyttäisiin vastaamaan katsojien koviin odotuksiin.

Käsikirjoittajien puhuessa omasta työtahdistaan, kunnioitus heidän ammattitaitoaan kohtaan kyllä kasvoi. Kukapa pystyisi yksin tai kaksin väsäämään vitsi-/sketsi-/komediaohjelman vain parissa päivässä? Kuinka voi olla pakon edessä hauska? Harjoittelua se vaatii! Excel-taulukoita en olisi osannut kuvitella siihen harjoitteluun tarvittavan, mutta aina oppii!;)

Niina Lahtinen. Kuva: Nelonen Media

Hyvät ja huonot uutiset starttaa muuten maaliskuussa uudella kokoonpanolla. Paneelijoukkoa luotsaa Kari Ketonen ja uutisia ruotivat vanhat tutut Niina Lahtinen, Mikko Kuustonen ja Paula Noronen sekä uudet kasvot Juha Vuorinen ja André Wickström. Lisäksi jokaisessa jaksossa vierailee ajankohtainen yllätyspanelisti.







Hyvät ja huonot uutiset, Nelonen 20.3. alkaen klo 21.00
Noin viikon uutiset Yle TV2 torstaisin klo 21.00


 


torstai 2. maaliskuuta 2017

Rimakauhua, rakkautta ja katastrofi!


Kuva: MTV Oy

Adam, David, Pete, Karen ja Jenny ovat täällä taas! Miten ihana onkaan nähdä mitä heille kuuluu nykyään! Ja ihan niin kuin hyvien ystävien kanssa konsanaan, tuntuu tapaaminen samanlaiselta kuin välissä ei vuosia olisi ollutkaan.
Kuva: MTV Oy
            
Minä tutustuin tyyppeihin aikoinaan siskoni välityksellä. Sarja oli pyörinyt jo Suomessa jonkin aikaa, kun itse olin tuolloin 2000-luvun alussa erinäisiä jaksoja ulkomailla. Kotiuduttua sisko suositteli omia suosikkejaan tv:n puolelta ja ykkösenä taisi silloin olla juurikin tämä, Rimakauhua ja rakkautta. Hämärästi muistelisin, että nimi olisi kuulostanut tuolloin jotenkin höhlältä minusta, mutta koukkuunhan sitä lopulta tuli jäätyä. Tomera Jenny oli tuolloin suosikkini ja taitaa olla sitä edelleen. Itse kuitenkin kuvittelen muistuttavani eniten viileää ja vaaleaa Karenia, mutta niin – siis vain kuvittelen!:)
Kuva: MTV Oy

Uudessa kuudennessa kaudessa on kyllä yksi asia, joka ei sovi kuvioon ja sotii jotenkin aikaisempia kausia vastaan. Nimittäin Adam, joka onkin nyt yllättäen kovin varakkaan oloinen. Ja kaiken lisäksi meni naimisiin naisen kanssa, joka on huippuhuippu varakkaasta perheestä. Toki kymmenessä vuodessa ehtii tienata, mutta minun mieleeni ei kyllä jäänyt aikaisemmista kausista, että Adam olisi ollut mitenkään ura- saati bisnesihminen, joten tämä ei ollut odotettavissa. Tästä miinus muuten mallikkaasti paluun tehneelle sarjalle.
 
Kuva: MTV Oy
Maikkarilla seurataan siis parhaillaan Rimakauhua ja rakkautta -sarjan kuudetta kautta, mutta Ylen puolellakin on tarjota vähän jotain vastaavaa. Ylellä alkoi helmikuussa ensimmäiset jaksot niin ikään brittiläisestä draamakomediasta Catastrophe. Tässä sarjassa ei enää ihan teinit amerikkalaismies ja irlantilaisnainen kohtaavat lontoolaisessa baarissa ja mitä siitä sitten seuraakaan – no ilmeisesti se katasrofi!:) Parin ensimmäisen jakson perusteella tämäkin vaikuttaa ihan katsottavalta, ehkä aavistuksen verran enemmän komedian puolelle mennään kuin Rimakauhua ja rakkautta -sarjassa. Sarja on palkittu ja luvassa on useampikin tuotantokausi, eli tutustumisen arvoinen, sanoisin.


Rimakauhua ja rakkautta, MTV3 sunnuntaisin klo 21.00
Pääosissa: James Nesbitt, Robert Bathurst, Hermione Norris, John Thomson ja Fay Ripley 
Tuotanto: Granada Television


Catastrophe, Yle TV1 perjantaisin klo 22.00
Pääosissa: Rob Delaney, Sharon Horgan, Ashley Jensen, Carrie Fisher
Tuotanto: Channel4