perjantai 20. tammikuuta 2017

Isäksi vastoin tahtoaan

Kuva: Pixabay


Jos haluaa ajateltavaa, kyseenalaistaa oman mielipiteensä tai muodostaa sellaisen, suosittelen katsomaan Yle Areenasta Yle Femillä esitetyn tanskalaisen kolmiosaisen sarjan Isäksi vastoin tahtoaan

Moni mies tulee isäksi ilman, että on sitä suunnitellut tai tahtonut. Sarjassa kerrotaan kolmen tällaisen miehen tarina ja pohditaan pitäisikö miehillä olla juridinen oikeus päättää haluaako hän isäksi vai ei. Sarjan  miehet päätyivät isiksi vasten tahtoaan lyhyen, yksi jopa yhden illan, suhteen jälkeen. Nainen tuli raskaaksi ja miehen vastakkaisesta mielipiteestä huolimatta piti lapsen.  Myös lapsen synnyttyä lapsen äiti piti ohjat käsissään, määritteli milloin isä saa tavata lasta, jos ollenkaan. Mikä on isien oikeus?

Ohjelmassa haastatellaan paljon tavallisia ihmisiä, mielipidevaikuttajia ja eri asiantuntijoita, puolesta ja vastaan. Jyrkimmät miesten oikeuksien kannattajat juridiseen aborttiin perustelivat kantaansa hyvinkin voimakkaasti. Naisen kykyä synnyttää verrattiin jopa miesten raiskaukseen. Vastustajat taas huomauttivat, että kaikki aikuiset tietävät kuinka epätoivotun raskauden voi estää. Tällöin miesten oikeus juridiseen aborttiin olisi turha ja miesten oikeus siihen johtaisi vain miesten vastuuttomuuteen ja täyteen vapauteen vastuusta.

Sarjassa miehet tulivat isiksi vastoin tahtoaan, mutta lopulta olisivat halunneet olla isiä ja kuulua lastensa elämään, mutta heille ei annettu siihen täyttä mahdollisuutta. Ehkä oleellisempaa olisikin pohtia lapsen kuin miehen oikeuksia. Lapsella on oikeus äitiin ja isään yhtälailla, etenkin jos hänellä on siihen mahdollisuus ja molemmat vanhemmat haluavat olla osa lapsen elämää. 

Ei ihan helppo aihe, eikä totisesti yksipuolinen. Vakavasta aiheesta huolimatta viihtyisää viikonloppua!:)Isäksi vastoin tahtoaan, Yle Areena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti