torstai 22. joulukuuta 2016

Hetki häpeää ennen jouluaIhan kohta on joulu ja päästään nauttimaan hämystä, tuoksuista ja lämmöstä! Voidaan muistella omaa lapsuutta ja nuoruutta… Ja siitä puheen ollen…Ihan pienille ja kouluikäisille lapsille on paljon ohjelmia tarjolla telkkarissa. Joulunakin on tulossa vaikka mitä kivaa lastenohjelmaa, menisi vaikka koko joulu telkkarin ääressä.  Nuoria sen sijaan on viime aikoina ollut vaikea tavoittaa tv:n ääreen. He ovat suunnanneet nettiin ja esimerkiksi Netflixin ja HBO:n sarjojen pariin. Norjan yleisradiossa on kuitenkin onnistuttu luomaan hitti, joka on tavoittanut pääkohderyhmänsä teinit ja vielä monta muutakin katsojaa. Ja nyt tämä hitti on katsottavissa myös meillä Yle Areenassa, nimittäin SKAM!
Mua ilahduttaa tässä sarjassa jo pelkästään tämä pohjoismaalaisuus suuresti. En ehkä olisi sarjaan kiinnittänyt muuten edes huomiota! Luulenpa että suomalaisteinien on helpompi samaistua norjalaisiin kuin vaikkapa amerikkalaisiin teineihin, universaalista teemasta huolimatta. Norja on aina lähempänä kuin Yhdysvallat.  (Sarjasta on kyllä ostettu oikeudet jo Yhdysvaltoihinkin, joten kohtahan sikäläinen vastine on nähtävillä myös.)


Sarjan löyhä esikuva on brittiläinen nuortensarja Skins – liekeissä, jota meillä on nähty aiemmin Sub-kanavalla 2010-vuoden molemmin puolin useamman vuoden ajan. Skinsin tavoin ohjelmassa seurataan nuoria, heidän opiskelijaelämää juhlineen, sydänsuruineen ja yhteenottoineen vanhempien kanssa. Tapahtumapaikkana on Oslo. 


Sarjan tuotantoon liittyy monta mielenkiintoista seikkaa, joilla nuoria katsojia pyritään tavoittelemaan. TV:n sijasta sarja julkaistiin Norjassakin ainoastaan NRK:n nettisivuilla. Lisäksi jaksoille ei etukäteen määritelty tiettyä pituutta vaan jaksojen pituudet vaihtelevat 14 ja 40 minuutin välillä. Norjassa sarjaa esitetään ns. reaaliaikaisesti eli tapahtumat liittyvät kiinteästi todellisen maailman tapahtumiin. Koulujen loppumista käsittelevä jakso julkaistiin koulujen loppumispäivänä jne. Oikeastaan kukin jakso on kooste pitkin viikkoa julkaistuista kohtauksista, jotka aina perjantaisin lähetetään putkeen. Sarjaa pystyy seuraamaan pitkin viikkoa kohtaus kohtaukselta tai kerran viikossa ”viikon koosteena”. (Näin siis Norjassa. Meillä katsottavissa ovat siis vain nämä ns. koostejaksot.) Ohjelman nettisivuilla julkaistaan Norjassa myös hahmojen välisiä viestittelyjä ja henkilöillä on omat profiilit Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Hahmot elävät siis useassa eri paikassa!  Ei ihme, jos heistä tulee hyvin todentuntuisia ja todellisuuden ja fiktion raja alkaa häilyä.


Sarja vetoaa teineihin mutta tarjoaa hyvän kurkistusmahdollisuuden meille jo teini-iän ylittäneillekin heidän elämäänsä. Millaista se olikaan ja tai millaista se oikein on nykyään? Tämä on varmasti myös yksi esimerkki tulevaisuuden ”tv-tuotannosta”. Tämä lienee suunta, minne ollaan menossa.

SKAMin ensimmäinen ja toinen tuotantokausi ovat kokonaisuudessaan katsottavissa Yle Areenassa.

Lisää mm: http://yle.fi/uutiset/3-9354377 [22.12.2016]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti