torstai 29. joulukuuta 2016

Välipäivien ohjelma


Kuva: HBO NordicPäädyin lomalla etsimään ”jotain katsottavaa” Yle Areenasta ja sieltä löytyikin mielenkiintoinen tapaus, Olive Kitteridge. Kyseessä on HBO:n kahdekan Emmy-palkintoa kahminut neliosainen minisarja, joka perustuu Elizabeth Stroutin Pulitzer-palkittuun romaaniin.  Sarja on nähty jo kesällä Yle Teemalla, nyt ko. kanavalla uusintana. Pääosissa nähdään hieno kattaus:  Frances McDormand, Richard Jenkins, John Gallagher Jr., Bill Murray, Zoe Kazan ja Peter Mullan.

Sarja kertoo pariskunnasta ja heidän pitkästä liitostaan, ihmissuhteista niin parisuhteen kuin perhesuhteidenkin näkökulmasta. Mikään ei ole mustavalkoista vaan ihmiset ovat monitasoisia, jotka kiehtovat mysteerisyydellään. Perussävy sarjassa on melko synkkä, mutta ahdistavuuteen asti ei kuitenkaan mennä rypemään. Siellä täällä pilkahtaa kauneus, onni ja huumori. 

Itse tykkäsin hahmojen kasvutarinan kuvauksesta. Kasvua tapahtui mutta ei mitään täydellistä mullistusta, jolloin persoona olisi muuttunut täysin toiseksi tämän oivaltaessa ongelmansa ja ottaessaan niistä niskalenkin. Useinhan etenkin elokuvien loppuratkaisut perustuvat näille käännekohdille, joissa henkilöt muuttuvat lähes kertaheitolla ja osaavat alkaa elää täysin erilaista elämää – vailla menneisyyden kaikuja…
Kuva: HBO Nordic

Innostuin kuuntelemaan Yle Areenasta myös keskustelun radion puolelta Olive Kitteridgestä. Keskustelijoina Television tiiliskivissä olivat elokuvatieteen professori, mediatutkija Anu Koivunen ja J.P. Pulkkinen.  Anu Koivunen vertasi sarjaa useampaan otteeseen pitkää liittoa kuvaavaan elokuvaan 45 vuotta. Leffahan lähti heti varaukseen kirjastosta… (Myös Olive Kitteridge näytti löytyvän ainakin täällä pääkaupunkiseudulla Helmetistä DVD:näkin!)


Olive Kitteridge, Yle Teema ja Yle Areena

Tuotanto: HBO, Yhdysvallat 2014

Television tiiliskivet: Olive Kitteridga, Yle Areena


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti