sunnuntai 20. elokuuta 2017

Rikoksia ja rajoja

Aallonmurtaja, Aaltosten perhe. Kuva: C More

Kotimainen rikossarja on vaikea laji.  Parhaan draamasarjan Venlan se voi voittaa (esim. 2015 Koukussa ja 2016 Sorjonen), mutta yleisöäänestyksessä menestyvät toiset sarjat (paras tv-ohjelma 2015 Suomen Huutokauppakeisari ja 2016 Syke). Rikoksesta on vaikea tehdä uskottavaa draamaa. Sarja voi toteutukseltaan menetellä ja menetellä jopa ihan hyvin, mutta kun henkilöhahmot alkavat ääneen selvittää, mitä on voinut tapahtua, tekee mieli piiloutua peiton alle myötähäpeästä. Etenkin jos ne yrittävät puhua murretta, jota ne eivät todellakaan osaa puhua.

Mutta taas mennään ja yritetään. Sorjosesta kuvataan parhaillaan uutta tuotantokautta Lappeenrannassa ja syyskuun alussa C Moren suoratoistopalvelussa alkaa uusi kotimainen rikosdraama Aallonmurtaja. Toki on todettava, että uutiset kotimaisesta uudesta draamasta ilahduttavat tätä sohvaperunaa aina suunnattomasti. Vaikka mitään superhypermahtavaa ei olisikaan luvassa, jo se, että suomalaista draamaa tehdään, ilahduttaa. Mutta eihän sen riman pitäisi ihan näin alhaalla olla...

Aalonmurtaja, Hubbiksen ja Sipen perhe. Kuva: C More

Aallonmurtaja kertoo ns. tavallisesta perheestä, jonka vanhemmat nyt vain sattuvat pyörittämään rikollisliigaa. Tapahtumat sijoittuvat Kymenlaaksoon Kotkaan, eli yhteistyötahot löytyvät Sorjosen tapaan Venäjältä. Asetelmasta tulee mieleen myös ruotsalainen Gåsmamman, jossa lähestymistapa oli samanlainen: tavallinen perhe, sen tavallinen arki, vain tapa hankkia elanto erosi ihan tavisperheestä. Kun näkökulma ja painopiste ovat rikollisissa, voisin kuvitella sen toimivan kotimaisessa draamasarjassa etsiväasetelmaa paremmin. Toivottavasti sarjassa hyödynnetään myös perhekeskeisen rikollisliigan tarjoamat mahdollisuudet tutustuttaa katsojat henkilöhahmoihin ja heidän välisiin suhteisiin pelkkää pintaraapaisua paremmin. 

Aallonmurtaja nähdään ensimmäisenä yksinoikeudella C More -suoratoistopalvelussa ja sen jälkeen MTV:n kanavilla vuoden 2018 puolella. Tästä eteenpäin kotimaiset käsikirjoitetut uutuusdraamat tullaankin näkemään ensisijaisesti ensin C More -suoratoistopalvelussa ja sen jälkeen MTV:n mainosrahoitteisilla kanavilla. 

Rikossarjojen ystävien ei tarvitse vaipua epätoivoon, jos kotimainen sellainen ei oikein iske. Silta-sarjan neljäs ja viimeinen tuotantokausi on nimittäin viimeistelytuotannossa ja nähdään meillä heti ensi vuoden puolella.  Vaikka Kim Bodnian esittämän Martin Röhden poistuttua sarjasta, katosi jotain enemmänkin kuin vain yksi henkilöhahmo, Siltaa voi silti odotella melko luottavaisin mielin. Ensimmäinen syyskuuta Silta-sarjan tuottanut Lars Blomgren on muuten puhumassa Helsinki Script -seminaarissa siitä, mitä tv:ssä tapahtuu nordic noirin jälkeen... Ehkä palaamme aiheeseen syyskuussa myös täällä! 💙


Aallonmurtaja alkaa C More -suoratoistopalvelussa lauantaina 2.9.2017, jolloin palvelussa julkaistaan sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa. Sarjan ensimmäinen jakso esitetään myös MTV3-kanavalla lauantaina 2.9. klo 21. Jatkossa jaksot ilmestyvät ainoastaan suoratoistopalvelussa kerran viikossa torstaisin, ja kolmas jakso ilmestyy 7.9.2017.


Aallonmurtajan MTV:lle tuottaa Warner Bros. International Television Production Finland.

Sillan neljäs ja viimeinen kausi Yle TV1 ja Yle Areena – aloitusjakso maanantaina 1.1.2018, sarjan muut jaksot sunnuntaisin. Kaudet 1–3 uusintana 19.9.–17.12.2017. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti