keskiviikko 30. elokuuta 2017

Sarjaelämää pressissä

Laivan kokki kuvattavana. Kuva: Sarjaelämää


Pääsin viime perjantaina paikalle kun Discovery Networks Finland esitteli lehdistölle syksyn ohjelmistoaan Liuskasaaressa. Näin ei-ammattilaistoimittajalle jo itse tilaisuus oli mielenkiintoinen ja jännittävä kokemus sinänsä, mutta vaikuttuneeksi tulin myös TV5:n ja Kutosen syksyn ohjelmatarjonnasta. Energisessä tilaisuudessa esiteltiin kanavien uudet ohjelma-trailerit ja ohjelmien tähdet kertoivat tunnelmia kuvauksista. 

Päivän yksi isoista uutisista oli, että 100-vuotias Suomi kruunaa tänä vuonna jo kahdeksannenkymmenennen Miss Suomensa TV5-kanavalla. Finaali nähdään suorana TV5:lla sunnuntaina 1.10. klo 19.30 - 21.00. Lähetyksen juontajina toimivat Miss Suomi 2001 Heidi Sohlberg ja muusikko-juontaja Sebastian Rejman. Missi-instituution merkitystä ja tarpeellisuutta on kyseenalaistettu jo vuosia enkä voi itsekään kehua katsoneeni kilpailua vuosiin. Silti se on jotenkin hienoa, ettei näin monivuotista perinnettä katkaistu etenkään Suomen juhlavuonna. Nää on vähän näitä juttuja, mitä on vaan kiva olla olemassa J Missikeisarinna Sunneva Kantola lupaa täysin uudistettua kilpailua, joten kukapa tietää, jos vaikka tänä vuonna sen taas katsoisi. 

TV5:n ehdoton syksyn kohokohta on Atlantin yli -sarja. Paikalla olivat kaikki miehistön jäsenet ja pääsimme myös tutustumaan Swan57-purjeveneeseen, jolla Atlantin ylitys tapahtui.

Kippari Hjallis Harkimo. Kuva: Sarjaelämää

Sarjassa kapteeni Hjallis Harkimon johdolla valtamerta lähtevät uhmaamaan näyttelijä Mikko Leppilampi, laulaja Arja Koriseva, jääkiekkoilija Kimmo Timonen, juontaja Viivi Pumpanen ja kokki Jyrki Sukula. Harkimon miehistöön kuuluu myös hänen poikansa Joel Harkimo sekä kaksi ammattipurjehtijaa. Purjeveneen köydet irtoavat Saint Lucian saarelta Karibianmereltä, ja päätesatama sijaitsee yli 3000 merimailin päässä Kanariansaarilla. 

Sarjan trailerista (katsottavissa esim. TV5:n facebook-sivuilla) voi nähdä, että matka ei ollut helppo. Ohjelman tähdillä ei ollut aiempaa kokemusta purjehtimisesta, joten heidän edellytykset lähteä matkalle tarkastettiin myös terveydellisesti. Itsensä ylittämistä tarvittiin kun veneestä ei voinut poistua merenkäynnin yltyessä ja meripahoinvoinnin iskiessä. Mukana ei ollut tukialusta saati helikoptereita lähettyvillä. Kimmo Timonen tokaisikin hyvin suoraan, että merestä ei tullut hänen elementtinsä. Myös toiset tuntuivat olevan empivällä kannalla kysymyksestä, lähtisivätkö reissuun uudestaan. Unohtumaton kokemus matka on epäilemättä kuitenkin ollut.

Veneen keittiö. Kuva Sarjaelämää

Itse olen usein haaveillut purjehduksesta ja ehkä hieman romantisoinut ajatusta. Kun nyt sitten pääsin astumaan Lintu-purjeveneen kannelle, tuli lähes heti selväksi, että maakrapu mikä maakrapu sitä sitten kuitenkin ollaan.  Laitaköydet ovat matalat, eikä tieto siitä, että kannella ollaan aina turvaköydessä kiinni, auttanut yhtään. Ja entäs sitten veneen sisällä? Kyseessä ei ole ihan pieni vene (pituus 17,50 m ja leveys 4,80 m), mutta koko miehistö ahdettuna niihin tiloihin? Ja myrskyssä? Juu ei. Joko mieleeni tuli todella voimakas näky itsestäni merisairaana moisissa ahtaissa tiloissa tai sitten voisin melkein väittää haistaneeni vielä tuulahduksen oksennuksesta...

Kannella. Kuva: Sarjaelämää
Olen huomannut että amerikkalaiset realityt ovat alkaneet turruttaa ja mitään ei enää oikein pidä minään. Kaikkea epäilee. Kaiken takana uskoo olevan käsikirjoittaja tai mikä taho milloinkin, joka luo keinotekoisia tilanteita ja keinotekoista draamaa. Voin tunnustaa, että ilman omakohtaista vierailua veneellä, olisin todennäköisesti suhtautunut hyvin epäilevästi myös tähän Atlantin yli -ohjelmaan. ”Tää nyt on taas näitä ennalta suunniteltuja ja sovittuja juttuja, joissa draamaa luodaan keinotekoisesti tai vähintäänkin paisutellaan.” On ihan hyvä saada konkreettista näkökulmaa asioihin. TV:n ääreltä on välillä niin kovin helppo arvostella. Nyt kyllä täytyy nöyrtyä ja nostaa hattua näille urhoollisille seikkailijoille, jotka uskaltautuivat ilman aikaisempaa kokemusta melkoiseen seikkailuun. Musta ei olisi ollut siihen. Olisko susta?

Kiitos Discovery Networks Finlandille että sain olla mukana! 

Muihin TV5:n ja Kutosen syksyn ohjelmiin palailen vielä varmasti myöhemmin!:)


Miehistö. Kuva: TV5Atlantin yli, TV5 sunnuntaina 3. syyskuuta alkaen klo 21.
Ohjelman TV5:lle tuottaa Rabbit Films Oy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti