perjantai 17. helmikuuta 2017

Vallan linnakkeessa 
 

Borgen eli Vallan linnake on lempinimi Christiansborgin palatsille. Niinpä aloitin oman ”Borgen-kierrokseni” kyseisestä paikasta. Palatsissa sijaitsevat mm. Tanskan parlamentti sekä pääministerin toimisto. Palatsiin kuuluu myös torni, jonka huipulta avautuu mahtavat näkymät Kööpenhaminan ylle. Torniotoksia nähdään myös Vallan linnakkeen jaksoissa. Hienoa on se, että torniin on täysin vapaa pääsy ja näin talviaikaan sinne ei tarvinnut edes jonottaa. Turvatarkastukset ovat kyllä ymmärrettävistä syistä lentokenttätasoa. Kuvissa näkyy Cristiansborgin pihaa sekä portaat, jotka ainakin kuvittelen nähneeni myös sarjassa.;)

Tanskan kuningasperhe on aikoinaan asunut Christiansborgissa mutta muuttanut jo 1800-luvulla Amalienborgiin. Käsittääkseni ainakin virkaanastujaisseremonioihin liittyen Birgitte Nyborg vierailee myös Amalienborgissa. Kööpenhamina on siitä ihana paikka, että siellä voi liikkua jalkaisin. Paikalliseen tapaan olisi toki vielä vauhdikkaampaa polkea pyörällä. 

Yksi oma ehdoton kohde, jonka halusin nähdä, oli DR:n, eli Tanskan yleisradion, rakennukset. Ei mikään varsinainen turistinähtävyys, mutta keskeinen kohde kuitenkin Vallan linnakkeessa. (Eikä yhtään vähäpätöisempi seikka ollut sekään, että oli mukava nähdä, missä se tanskalainen tv-draama saa alkunsa.) Emil Holms Kanal sijaitsikin vähän pidemmän matkan päässä kaupungin keskustasta, mutta kyllä sinnekin jalan pääsi. Kuvista huomaakin, että tein retken toisena päivänä. Silloin oli todella sumuista, eikä tornista olisi nähnyt mitään! Onnistuin ainakin päivien valitsemissa retkien suhteen. 

DR:n rakennukset löydettyäni huomasin, että Emil Holms Kanalilla ei todellakaan mahdu lipumaan keltaiset alukset, joita Vallan linnakkeessa  nähdään. Muistan Torbenin pohtineen lapsensa kanssa, että hän ei ole koskaan käynyt aluksen kyydissä, vaikka näkeekin niitä päivittäin. Ymmärsin sotkeneeni DR:n mustan konserttirakennuksen ja Black Diamondin, eli kuninkaallisen kirjaston uudisrakennuksen! Täytyihän se nimittäin vielä jälkikäteen tarkistaa ja Torben todellakin käy edellä mainitun keskustelun juurikin Black Diamondin edessä, eikä DR:n edustalla niin kuin olin luullut.

Tästä tietysti aloin miettiä, mitä muuta olen sekoittanut… Varmasti paljonkin. Mutta voisiko olla myös niin, että sarjassa mahdollisesti piileviä epäjohdonmukaisuuksia ei huomaa eikä ne häiritse, jos niitä ei tunne. Voisiko niin täydellisissä tanskalaisissa sarjoissakin olla epäjohdonmukaisuutta? Ihmiset ajavatkin ihan väärään suuntaan työpaikoilleen, jotta saadaan parempia maisemia kuviin. Niin kuin kotimaisessa Sorjosessa tehtiin. Syksyllähän paikalliset bongasivat Sorjosesta lukuisia tällaisia epäjohdonmukaisuuksia. Ehkä niitä löytyy myös ulkomaalaisista sarjoista. Voisiko tällaisilla seikoilla olla vaikutusta jopa sarjan menestykseen? Arvostamme enemmän ulkomaisia, kun emme erota niiden ”virheitä”. Emme tunnista paikkoja tai tiedä, milloin joku puhuu väärällä murteella. Harvemmin meille asti kantautuu tavallisten paikallisten katsojien kommentit ulkomaisista sarjoista.

Seuraavalla kerralla jälleen hienoja maisemia uuden amerikkalaisen sarjan välityksellä.  Sielläkin ajetaan autoilla, ainakin avausjaksossa. Vaan suunnan oikeellisuudesta ei ole mitään tietoa!;)Kuvat: SarjaelämääEi kommentteja:

Lähetä kommentti