tiistai 2. toukokuuta 2017

Pohjoista jännitystä

 Jessica Grabowski Kuva: MTV Oy


Kun kevään suosikkidraamat loppuivat lähes samaan aikaan, seurasi hetkellinen tv-tyhjiö. Nyt iltoihin on taas saapunut pohjoismaista jännitystä kahden uuden sarjan voimin.


Syksyllä olin tilaisuudessa, jossa kerrottiin pohjoismaisista tv-sarjoista, menneistä ja tulevista. Yksi sarjoista jäi mieleeni kuvana. Kuvassa oli pohjoinen maisema ja ihmisiä helikopterin ympärillä. Paljon muuta en sitten muistanutkaan, mutta jäin tietysti odottamaan, milloin näen sarjan telkkarista. Ja nyt se tulee, Midnight Sun


Samaisessa tilaisuudessa viime syksynä puhuttiin paljon sarjojen menestysmahdollisuuksista. Tästä osasta mieleeni puolestaan jäi nordic noirin paikallisuus. Monet menestyssarjat ovat kuvanneet pohjoismaista erityisyyttä, jollaista ei mistään muualta maailmasta löydy. Tämä erityisyys on samalla kiehtovaa mutta myös jollain tavalla kuitenkin globaalia, ja se tuo sarjoille mahdollisuuden menestyä ulkomailla.


Midnight Sunissa on tätä ohjenuoraa noudatettu. Tapahtumapaikkana on eksoottinen Kiiruna ja sarjassa käsitellään saamelaisuutta. Ensimmäinen uhri on kuitenkin ranskalainen, joten sarjassa ei pitäydytä vain pienessä pohjoisessa kylässä vaan kaikelle tulee isompi, kansainvälinen mittakaava. Suomalaisillekin sarjassa vilahtelee tutun kuuloisia paikannimiä ja mukana on myös kaksi suomalaisnäyttelijää Jessica Grabowski ja Pelle Heikkilä.


Asetelma Midnight Sunissa tuntuu kuitenkin valitettavan laskelmoidulta. Vähän siis tylsältä vaikka aineksia olisi vaikka mihin. Tuntuu kuin hyväksi havaittua kaavaa koetettaisiin nyt jatkaa pakonomaisesti odottaen varmaa menestystä. Mutta eihän se niin toimi, jos sarjasta puuttuu se jokin.Midnight Sun Kuva: MTV Oy


Onneksi on myös islantilainen Case. Tämän sarjan käsikirjoittaja Sigurjón Kjartansson oli puhumassa edellä mainitussa syksyisessä tilaisuudessa. Hänellä on siis myös hallussaan tieto nordic noirin menestysrakennuspalikoista. Hän on kuitenkin osannut pallotella niitä paremmin, liian laskelmoinnin tuntua ei tässä sarjassa ole. Meillä nähdään parhaillaan ensimmäinen tuotantokausi, valmiina on jo yhteensä kolme kautta.Jos video ei näy, trailerin Case-sarjasta voi katsoa myös täältä.

Case, Yle Teema & Fem maanantaisin klo 22 ja Yle Areenassa kokonaisuudessaan

Midnight Sun MTV3-kanavalla lauantaisin klo 22.35. Sarjaa tähdittävät Leïla Bekhtin,Gustav Hammerstenin ja Peter Stormaren . 8-osaisen sarjan ovat luoneet ja ohjanneet Måns Mårlind ja Björn Stein.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti