perjantai 21. lokakuuta 2016

Tyhmänä telkkarissa ja tavikset asiantuntijoina

Kuva: Jussi Nahkuri / Yle Kuvapalvelu


Marja Hintikka Live -keskusteluohjelman kolmas kausi alkoi viime maanantaina Häpeäisit, läski äiti -teemalla. Ohjelmahan alkoi 2015 suuren kohun saattelemana, ja ohjelman esittäminen haluttiin jopa kieltää ennen kuin sitä oli ehditty edes alkaa esittää. Lopulta ohjelma kuitenkin sai mm. kunniamaininnan KOURA -palkinnon kategoriassa Viikottaiset ja sarjamuotoiset asiaohjelmat.
Muistan katsoneeni ihka ensimmäisen jakson ja se osui ja upposi, mutta ei varmaankaan niin kuin olisi pitänyt. Aiheena oli tällöin Aikuiset ensin ja jaksossa hoettiin taukoamatta, kuinka kaikkien vanhempien on otettava omaa aikaa, se on kaikkien järkevien vanhempien tehtävä ja suorastaan velvollisuus! Tai niin minä sen silloin tulkitsin. Itselläni oli juuri silloin tilanne, että sitä omaa aikaa olisi tarvinnut mitä kipeimmin, mutta siihen vain ei ollut mahdollisuutta. Ei isovanhempia, joille viedä lapset hetkeksi eikä muutakaan tuttua hoitajaa. Oma valintamme on, että emme ole ns. vierasta hoitajaa käyttäneet, eli soitto johonkin lapsenhoitoapua tarjoavaan järjestöön ei ole tullut kyseeseen. Siispä  no can do! Juuri tuohon hetkeen oman ajan ottamisen tärkeyden hokeminen aiheutti vain ahdistusta ja keskusteluohjelman vertaistueksi tarkoitettu keskustelu ruuhkavuosissa painiville oli kohdallani kaikkea muuta kuin tukea.
Sittemmin olen kai saanut enemmän sitä omaakin aikaa ja pystynyt vähän relaamaan ja palaamaan MHL:n pariin. Ja itse asiassa ohjelma on aika viihdyttävä ja sitä vertaistukeakin olen saanut.;) Tällä kaudellakin luvassa on jälleen  kiinnostavia teemoja, vai miltä kuulostaa Väärässä iässä vanhemmaksi, Kuolemaa ei ole olemassa, Älä tuijota, lapseni on erityinen tai Kiusaaja on kuningas?

Kuva: Jussi Nahkuri / Yle Kuvapalvelu


Tänä syksynä olen alkanut pohtia tv-ohjelmissa yhtä suurempaa linjaa, joka tuntuu nyt toistuvat siellä sun täällä. Nyt nimittäin yhdessä jos toisessa ohjelmassa etsitään sitä surkeinta - nikkaria, kuskia tai kokkia. Ja on ollut ohjelmia kuten Ummikot ulkomailla ja Tuulitunneli. Jälkimmäisen sarjan tähdet ovat saaneet myös uuden oman ohjelmansa. Nyt telkkarissa ollaan "tyhmiä" - pahassa ja hyvässä! Mistä tämä kertoo? Miksi on näin?
Muutosta on tapahtunut muutenkin. Liittyvätkö nämä yhteen ja samaan muutokseen tai kehitykseen, sitä en osaa sanoa. Mutta esimerkiksi edellä puhutussa Marja Hintikka Livessä  ei haastatella varsinaisia asiantuntijoita. Tai toki jokainen äiti ja isä on tavallaan vanhemmuuden asiantuntija. Mutta miten oli tv:n alkuaikoina, ketkä olisivat silloin istuneet vieraina ja haastateltavina MHL:ssa? Luulenpa vain, että siellä olisi istunut joukko miehiä kravatit kaulassa ja puvut päällä, koulutukseltaan kasvatustieteen tohtoreita. Ja nämä "muodollisesti pätevät" olisivat sitten meille muille tavikselle kertoneet, mistä on kyse. 
"Tyhmänä" telkkarissa ja tavikset asiantuntijoina on ilmiönä kiinnostava ja tulen siihen aivan varmasti palaamaan! Mitä tämä kertoo meidän ajasta? 
Marja Hintikka Live, Yle TV2 maanantaisin klo 21 
Yle Puhe tiistaisin klo 16 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti