sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Suomalainen nordic noir alkaa rajalta


Kari Sorjonen (Ville Virtanen). Kuva:
© Fisher King Production 2016 / Yle Kuvapalvelu

Muut Pohjoismaat kilpailevat, kenestä tulee "uusi Tanska" tv-sarjojen tekijänä. Tanska on menestynyt sarjoilla, jotka se kuvitteli olevan "liian tanskalaisia". Sellaisia, joita ymmärtääkseen täytyisi olla itsekin tanskalainen. Vallan linnake käsittelee tanskalaista politiikkaa. Silta taas sijoittuu kahden maan rajalle, ja konkreettisimmillaan maita yhdistävälle sillalle. Mutta yksi syy menestykseen onkin juuri tämä paikallisuus, jollaista ei muualta ainakaan ihan suoraan voida löytää. Siitä saadaan aikaan globaalia.
Nyt meilläkin tehdään paikallista globaalia! Lokakuussa Ylellä alkaa uusi poliisisarja Sorjonen (eng. Bordertown), joka sijoittuu Suomen ja Venäjän rajalle Lappeenrantaan. Pienellä googlettelulla sarjasta sain selville, että sarjaa on tehty alun alkaenkin kansainvälisiä markkinoita ajatellen. Sarjaa kutsutaan myös ensimmäiseksi suomalaiseksi nordic noir -sarjaksi. Ilmeisesti vastaanotto sarjalle on ulkomailla ollut hyvä ja kakkoskautta valmistellaan.
Itse näin sarjasta trailerin Helsinki Scriptissä ja trailerin perusteella sarjalla on kaikki mahdollisuudet lunastaa sille asetetut odotukset. En voi sanoa olevani kotimaisten rikossarjojen ystävä, mutta traileri teki tehtävänsä ja herätti kiinnostuksen sarjaa kohtaan. 
Tässä yhteydessä on kyllä tunnustettava, että viime vuoden vaihteessa tv:ssä esitetty sarja Koukussa, koukutti  nimensämukaisesti trailerillaan. Mutta ensimmäinen jakso oli mulle pettymys. Vuorosanat vaikuttivat liian käsikirjoitetuilta ja tuli jopa olo katsojan aliarvioimisesta. Alkuasetelma väännettiin rautalangasta tai alkuasetelmassa annettiin ainakin ymmärtää tietyt asiat hyvin suoraan. Ensimmäisen jakson jälkeen en katsonut muita jaksoja. Ja kyllä, on alkanut kaduttaa sen jälkeen kun sarja kahmi palkintoja ja kunniaa, etenkin käsikirjoituksesta. Se ei siis voinut olla niin huono? Jos saan vielä mahdollisuuden, täytyy tämäkin sarja vielä tarkastaa - ilmeisesti se parani loppua kohti!:)
 
Taina Henttula (Kristiina Halttu), Katia Jaakkola (Lenita Susi), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo), Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Janina Sorjonen (Olivia Ainali), Pauliina Sorjonen (Matleena Kuusniemi), Niko Uusitalo (Ilkka Villi). Kuva:
©Fisher King Production 2016 / layout: Miikko Oikkonen / Yle Kuvapalvelu
 
Sorjosen kohdalla odotan ns. huomaamatonta käsikirjoitusta ja ennen kaikkea mielenkiintoisia henkilöhahmoja. Parhaita (rikos)sarjoja ovat sellaiset, joissa henkilöihin, heidän tarinaansa, taustaansa ja suhteisiinsa pääsee tutustumaan kunnolla. Ei välttämättä heti, mutta kauden edetessä pitäisi henkilötkin syvetä. Keväällä nähty tanskalainen Petos, oli musta hyvä esimerkki siitä, että henkilöhahmot jäivät liian etäisiksi. Eli kunpa Sorjonen kumppaneineen tekisi muutakin kuin ratkoisi rikoksia!:)
Jostain syystä olen kyllä luottavaisin mielin, että tässä sarjassa näihin seikkoihin olisi kiinnitetty huomiota. Mutta yksi huolenaihe mulle silti jää: mitä murretta ne puhuu?! Että eihän ne vain puhu sitä tv-karjalaa, jollaista ei kyllä kukaan muu puhu, ainakaan nykyään. Tässä saatte olla hillittyjä, älkää haastelko liikaa!:)
 


Kotikatsomo: Sorjonen (16) Yle TV1 16.10.2016 alkaen klo 21.05


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti